fbpx

Yurt dışında uygulanan Yaz Anaokulları Programımız, PLAN International tarafından Global Program Modeli olarak seçildi!

Dünyada halen milyonlarca çocuk, okul öncesi eğitime erişim sağlayamıyor. Bu sorunla mücadele etmek amacıyla hazırlanan, sosyoekonomik durumu çok kısıtlı ve daha önce okul öncesi eğitimi almamış çocukların gelişimini hedefleyen AÇEV Yaz Anaokulları Programı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sonra Güneydoğu Asya ve Afrika’da uygulanıyor. AÇEV’in deneyim ve uzmanlığı, uluslararası alanda yetkin kurumlara aktarılıyor. 

Kanadalı Eğitim Araştırma kurumu International Development Research Centre (IDRC) tarafından desteklenen, 75’ten fazla ülkede çocuk hakları için çalışan bir kalkınma ve insani yardım kuruluşu olan PLAN International liderliğinde yürütülen ve ülkelerin Millî Eğitim Bakanlıkları ile iş birliği içinde gerçekleşen Learn+ isimli bu projede, AÇEV’in okul öncesi eğitim modeli, hızlandırılmış yaz anaokulları şeklinde uygulanıyor.  

AÇEV’in modeli dünya çapında 1000’e yakın proje arasından seçilmişti

2014-2018 yılları arasında Laos’ta PLAN International desteği ile erken çocukluk eğitimine erişimi olamayan çocukların okula hazır başlamaları için test edilen üç farklı program arasında AÇEV’in eğitim programının en etkili model olduğu tespit edildi. PLAN International, AÇEV’in başarılı bu modelini diğer ülkelerdeki ihtiyaç sahibi çocuklarla buluşturmak üzere çalışmalara başladı. Bunun üzerine AÇEV’in modeli, 2020 yılında, etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış eğitim inovasyonlarını yaygınlaştırmayı amaçlayan Global Partnership for Education Knowledge and Innovation Exchange’in küresel çağrısına başvuruda bulunan 1000’e yakın proje arasından seçildi. Ardından Kamboçya, Laos ve Tanzanya’da uygulanmaya başlandı. 

PLAN International desteği ile 100’e yakın köyde uygulanan bu proje, daha önce anasınıfına erişim sağlayamamış çocukları 1. sınıfa hazırlamak için her gün 5 saatten oluşan 8-12 haftalık yoğun bir okul öncesi programı. Program, çocuk gelişimi, ebeveyn eğitimi, beslenme ve hijyen modüllerinin yanı sıra cinsiyet eşitlikçi öğretim-öğrenme ve ebeveynlik yaklaşımlarını da içeriyor. 

Learn+ PLAN International’ın Global Program Modellerinden biri oldu

AÇEV’in modeli ile Asya’nın ve Afrika’nın en yoksul ülkelerinden Kamboçya, Laos ve Tanzanya’da okul öncesi eğitim alma imkânı olmayan çocukları, bilişsel, sosyal ve dil gelişimi açısından okula hazırlamak ve onlara okula başlarken eşit bir fırsat sunmak amaçlanıyor. 

Değerlendirme süreçlerinde, etkinliği, verimliliği ve ölçümlenebilirliği açısından kendini kanıtlayan ve ülkelerin Millî Eğitim Bakanlıkları tarafından da benimsenerek uygulanan bu program, PLAN International federasyonu tarafından Global Program Modeli olarak seçildi.

AÇEV’in okul öncesi eğitim modeli, Plan International Global Hub tarafından kendi ülke ofisleri arasında erken çocukluk eğitim hizmetlerinin eksik olduğu bölgelerde yaygınlaşabilecek iyi bir örnek program olarak tanıtılacak ve programın başka ülkelerde uygulanması için de savunuculuğunu üstlenecekler. 

Yaz Anaokulları Programı, 2003 Yılından Bu Yana Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Uygulanıyor 

Aslında bu program, 2003 yılından beri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okul öncesi eğitim konusunda ihtiyaç sahibi kesimlere ulaşmayı ve bu bölgede kapasite geliştirmek suretiyle eğitimde bölgesel eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyor. Programın uzun yıllardır bölgede kaliteli şekilde uygulanabilmesi için titizlikle yürütülen çalışmalar sayesinde bu model, uluslararası alana da başarıyla aktarılabiliyor. Benzer ihtiyaçlara sahip başka bölgelere de uyarlanabiliyor.

AÇEV'DEN SON HABERLER

Deprem bölgesi çalışmalarımıza destek olun.